Home
Facebook Twitter

Collecte zondag 2 juni: SHARE, Gezondheidseducatie in plattelandsdorpen

Biddinghuizen - 28 mei 2013.  Zondag is de collecte voor het project in Bangladesh, waar wij als Werkgroep ZWO voor gekozen hebben.

SHARE werkt op het platteland in het Tangail district in Bangladesh en werkt aan integrale plattelandsontwikkeling met behulp van de


CHE (Community Health Education) methode. 
Zowel gezondheidszorg, onderwijs, religieuze verdraagzaamheid en het ontstaan van huiskerken worden hierdoor bevorderd.
 
Als een team van SHARE trainers een cluster van dorpen binnenkomt, introduceert het eerst het CHE programma. De dorpen kiezen vervolgens hun eigen commissie die verantwoordelijk wordt voor het programma. Daarnaast kiezen ze lokale Community Health Educators: energieke, betrouwbare, eerlijke jonge mensen die goed bekend staan en een verlangen hebben om hun dorp te zien ontwikkelen. Zowel commissies als CHE's (Community Health Educators) doen het werk op vrijwillige basis en worden door het team getraind. Ze leren hoe ze verschillende problemen in de dorpen kunnen onderscheiden en initiatief kunnen nemen om die met behulp van lokaal beschikbare middelen op te lossen.
 

 
Hoe werkt het programma?
Eerst moeten de CHE's in hun eigen huis toepassen wat ze geleerd hebben. Vervolgens moeten ze elke maand zo'n 50 buurfamilies opzoeken. Ze herkennen de belangrijkste ziektes en behandelen die met lokaal verkrijgbare middelen. Verder helpen ze de mensen om ziekten te voorkomen door bijvoorbeeld drinkwaterbronnen te beschermen, mensen te stimuleren om groenten te verbouwen en hen te linken aan overheidsvaccinatieprogramma's. Op deze manier kan zo'n 60% van de meest voorkomende ziektes voorkomen worden.
CHE's leren ook om de praktische problemen die mensen tegenkomen te verbinden aan geestelijke en morele waarden uit de bijbel, koran en hindoegeschriften


Het is gebleken dat mensen in het gebied waar SHARE tot nu toe werkt stap voor stap meer open worden voor verandering, dat ze langzaam hun houding en gedrag veranderen en dat er minder conflicten en religieus fanatisme zijn. De gezondheidssituatie verbetert, ouders sturen hun kinderen naar school en er zijn zes huiskerken ontstaan.
 
Wij bevelen de collecte van harte bij u aan!
 
Op het prikbord in de foyer van de Voorhof staat ook informatie over SHARE. Deze informatie wordt komend weekend weer vernieuwd! Gaat u even lezen/kijken?
 
 
Werkgroep ZWO
 

<< Terug naar overzicht
© 2022 Protestantse Gemeente Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat