Home
Facebook Twitter

Vredesprijs voor Interreligieuze Bijeenkomst

Vredesprijs voor Interreligieuze Bijeenkomst Biddinghuizen - 18 oktober 2009.  De vredesprijs ‘De Lucifer’ is woensdagavond op het kantoor van IKV Pax Christi uitgereikt aan het Vredesplatform Heerlen en de Werkgroep Interreligieuze Bijeenkomst Biddinghuizen.

Beide vrijwilligersgroepen hebben laten zien dat ze op een vernieuwende manier aandacht voor vrede weten te trekken.

Het winkelend publiek in Heerlen werd op een creatieve manier betrokken bij het vraagstuk van kernwapens die de vrede bedreigen. In de winkelpromenade stonden twee kegels gevuld met lucifers. Elke lucifer stelde de gezamenlijke kracht voor van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (35 kiloton TNT). Het winkelend publiek moest raden hoeveel lucifers in de kegels zaten. Dat waren 58.935 lucifers. De jury heeft veel waardering voor deze actie: “Op creatieve wijze is een al welhaast vergeten probleem (de kernwapens) weer aan de orde gesteld. Mensen hoefden niet zelf naar een bepaalde plek te gaan, de actievoerders stapten zelf op hen af. Zo bereik je ook veel mensen die niet snel naar een bijeenkomst zullen gaan.” De actie in Heerlen leverde ook meer dan 200 handtekeningen tegen kernwapens op.

Biddinghuizen
In Biddinghuizen was de Vredesweek zichtbaar doordat de interreligieuze ontmoeting in een tent in het dorp plaatsvond. Een katholieke pastor, een protestantse predikant en een imam werkten mee aan een interreligieuze bijeenkomst die tot doel had binding te zoeken tussen de verschillende geloofsgroepen in het dorp. In het juryrapport staat dat een dergelijke vorm weliswaar niet nieuw is, maar “de kwaliteit zit ’m in de gedegen voorbereiding en de mooie vormgeving. Een tent is een nieuwe, neutrale plek. Dat is te verkiezen boven een bestaande kerk of moskee – waarbij onvermijdelijk één partij gastheer is en de anderen gasten zijn.” De jury is zeer te spreken over de mooie inrichting en vormgeving van de tentruimte. “Aandacht voor vorm en inhoud gaan in deze activiteit mooi samen”, aldus de jury.

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van 125 euro. Het prijzengeld is een bijdrage voor een activiteit in de Vredesweek in september 2010.

IKV Pax Christi wil van De Lucifer een jaarlijks terugkerende prijs maken.

Bron: Rorate.com

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© 2022 Protestantse Gemeente Biddinghuizen - Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat